Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Vakantie naar Rio de Janeiro

Welke stad kan zich er nog meer op beroepen dat de vele liedjes die over haar gaan, allen doen denken aan zon, zee, strand, carnaval mooie vrouwen en een relaxe levensstijl. Rio is hierin uniek en zal, ondanks de concurrentie van een stad als Salvador de Bahia, voorlopig deze positie voor zichzelf behouden.

De ware kracht van de stad schuilt wellicht niet zo zeer in het aanwezig zijn van de bovengenoemde ingrediënten, want zo zijn er wel meer steden te bedenken. Rio is een stad van wereldkaliber, maar haar prachtige tropische locatie verbloemt de saaie stedelijkheid die andere steden veel meer in zich hebben.

Tegen een achtergrond van groene bergen en omringd en doorsneden door heuvels en waterpartijen leeft de stad niet in de straten maar vooral op de stranden. Wie kent de Copacabana niet? Er is geen strand zo bekend in de wereld als deze plek waar relaties ontstaan, zaken worden afgehandeld en eigenlijk het belangrijkste deel van het leven van de bewoners plaats heeft.

Carnaval in Rio de Janeiro

Carnaval en Rio zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De één vindt het carnaval hier te georganiseerd en te commercieel maar anderen zweren toch bij Rio. Feit blijft dat de grote parade een spektakel is. In het speciaal hiervoor gebouwde stadion Sambródromo presenteren de beste sambascholen zich aan honderdduizenden toeschouwers. De kaarten voor het populaire feest zijn vaak maanden van te voren uitverkocht. Een betere kans om te genieten van het carnaval is in de straten waar het minder georganiseerd eraan toe gaat.

Als één na grootste stad van Brazilië heeft Rio te maken met randzaken als armoede, criminaliteit, sloppenwijken, moordpartijen en allerhande andere zaken waar de gemiddelde toerist normaliter niet vrolijk van wordt. Ietwat tegenstrijdig met dit gegeven heeft zich in Rio een nieuwe attractie ontwikkeld. Bezoek de ellende van dichtbij in de Favelas, ofwel de sloppenwijken. Mocht je dit willen ondernemen vergewis jezelf er dan wel van dat je dit doet via een goed reisbureau of een gekwalificeerde gids. Het is absoluut interessant om deze kant van Brazilië ook te zien, maar de “sterksten” heersen hier niet voor niets. In sommige delen durft bijvoorbeeld geen politie te komen.

Er zijn uiteraard veiligere en toeristvriendelijkere bezienswaardigheden in de stad die je eigenlijk ook gezien moet hebben. De bekendste is één van de beroemdste beelden ter wereld. Het 20 meter hoge beeld van Jezus de Verlosser (Cristo Redentor) waakt met gespreide armen over de stad. De weg naar het bovenop de Cocovado (heuvel) gelegen beeld is een fraaie door weelderig begroeiing. Je kunt per auto of per trein naar het beeld op de top van de heuvel. Je zult naast het zien van een indrukwekkend beeld, op onbewolkte dagen, ook nog eens kunnen genieten van een spectaculair uitzicht op Rio.

De wijken Ipanema en Leblon zijn de huidige culturele centra van de stad. Hier vind je de toprestaurants, clubs, galerijen, discotheken en ontmoetingscentra voor zakenlieden, kunstenaars en artiesten. Tussen de wijken in ligt de Jardim de Alah, een kanaal dat het water van de Lagoa Rodrigo de Freitas afvoert. Aan de rand van de wijken ligt het strand.