Pantanal

Pantanal

Natuurgebied Pantanal Matogrossense

Verscholen in het westen van Brazilië, tegen de grens met Bolivia en zelfs nog uitlopend in het zuiden langs de grens met Paraguay, ligt een enorm uitgestrekt en uniek natuurgebied dat nog weinig bekend is bij de toerist. De Amazone heeft natuurlijk de naam natuurgebied nummer 1 van Brazilië te zijn. De onbekende Pantanal biedt echter door haar minder sterke en hoge begroeiing een veel betere kans op het waarnamen van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving.

De Pantanal Matogrossense ligt in het zuiden van de regio Mato Grosso en in het noorden van de regio Mato Grosso do Sul. Het relatief vlakke landschap wordt doorsneden door zijrivieren van de Rio Paragauai (Paraguay rivier).

Aan haar oevers zul je de tel kwijt raken als je het aantal kaaimannen probeert te tellen. Deze krachtige dieren komen in grote mate voor en vormen op zich al een goede reden het gebied te bezoeken.

Vogelliefhebbers zullen zich in een paradijs wanen met talloze soorten en van die soorten ook nog eens ontelbare exemplaren. Wellicht de meest opvallende vogel in de Pantanal is de jabiru/jabiroe ook wel “tuiuiú” genoemd. Deze vogel kan een hoogte van 1,5 meter bereiken  en valt op met zijn zwarte, rode en witte kleuren en lange snavel. Andere vogels zijn bijvoorbeeld diverse reigersoorten, magoari’s, ibissen, ooievaars, bigua’s, papegaaien, en ara’s.

Naast de kaaimannen, de vele vogelsoorten en de nog niet eens genoemde talrijke vissoorten die de vele meertjes en rivieren bevolken zijn er nog tal van andere diersoorten die mogelijk kunnen worden waargenomen. Hoe meer tijd je tot je beschikking hebt hoe groter die kan wordt. Apen, herten, enorme slangen zoals de anaconda, leguanen en rivierotters worden veelvuldig gesignaleerd. Iets meer geluk en geduld zul je moeten hebben om de mysterieuze jaguar te zien, maar in de Pantanal is het zeer zeker niet onmogelijk.

De natuur in de Pantanal lijkt op de savanne gebieden maar de vegetatie verschilt toch aanzienlijk. Er is veel struikgewas en ook het aantal waterplanten is behoorlijk. Dit komt vooral doordat de landen in het regenseizoen deels onder water lopen met regenwater uit de hoger gelegen gebieden die de Pantanal in het zuiden, oosten en noorden omringen. Het droge seizoen vormt de beste tijd om de cerrado, zoals de begroeiing hier genoemd wordt, te bezoeken.

Om het gebied van de Pantanal staat geen hek. Er bestaan dan ook verschillende opvattingen over hoe groot de Pantanal is. De opvattingen lopen uiteen van circa 100.000 km² tot 250.000 km². Het is niet zo dat de Pantanal geheel onbewoond is. Aan de randen en zelfs daarbinnen zijn verschillende stadjes en plaatsjes en ook dieper in de Pantanal is bewoning. Daar tref je mogelijk afgezonderde boerderijen. Om de zuidelijke Pantanal te bezoeken is de grensplaats Corumbá de aangewezen plaats. Corumbá is per auto te bereiken vanuit de hoofdstad van Mato Grosso: Campo Grande.

Als je de Pantanal vanaf Mato Grosso wilt bezoeken dan begint je tocht waarschijnlijk in Cuiabá, de hoofdstad van de regio. Vanaf Cuiabá zijn er meerdere mogelijkheden voor een tocht naar de wildernis. Een populaire plaats is Poconé, maar ook Porto Cercado en Barão de Melgaço zijn als toegangspoort geschikt.