8 traditionele Braziliaanse dansstijlen die je moet kennen

8 traditionele Braziliaanse dansstijlen die je moet kennen

27 juli 2021 0 Door Shirley Blessey

Brazilië is het land van dans en muziek. Breng er een paar dagen door en je zult zien hoe diep dit in de Braziliaanse cultuur geworteld zit. Sommige dansen zijn iedereen bekend, zoals de samba dat een nationaal symbool is geworden. Terwijl andere dansen onder de radar blijven. In dit blog heb ik het over 10 traditionele Braziliaanse dansen die de moeite waard zijn om te leren kennen.

Samba

Als het symbool van Brazilië moet elk overzicht over traditionele Braziliaanse dansen beginnen met de samba. Samba is een Braziliaans muziekgenre en dansstijl die bekend staat om zijn snelle voetenwerk en vloeiende heupzwaaien die, in combinatie met de beats van een stalen trommel, toeschouwers in trance lijken te brengen. De muziek vindt zijn oorsprong aan de westkust van Afrika en is door de slavernij in Brazilië terechtgekomen. Het is het muziekgenre en dans die het nauwst verbonden zijn met Rio de Janeiro.

Jongo

Ook Jongo werd via de slavernij naar Brazilië overgebracht en is vermoedelijk afkomstig uit Angola. De dans wordt soms een oude vorm van samba genoemd en een uitvoering van jongo bewijst dat het stapwerk vaak erg op elkaar lijkt. De dans is levendig en temperamentvol en wordt uitgevoerd in een groep die zingen en eenvoudige instrumenten bespelen.

Capoeira

Although not fully classified as a dance, it is a unique combination of martial arts, dance and acrobatics. To spectators, the hypnotizing music and fluidity of the moves certainly appear dance-like. Capoeira is another dance that has an African origin, coming over to Brazil through slavery. The moves include fast-paced sweeps, kicks and dodges with the lower body playing out most of the moves whilst the upper body balances the actions.

Carioca funk

Carioca funk wordt vaak gewoon funk genoemd, maar heeft een geheel eigen stijl. Carioca Funk is een mix van bass uit Miami en muziek in Afrikaanse stijl, en produceert een underground, gruizig geluid. Vaak vergezeld van controversiële teksten over vrouwen, seks en drugs. De dansstijl is populair onder vrouwen in de baile funks (funkfeesten) en is vergelijkbaar met twerking, met de nadruk op uitgesproken heupbewegingen.

Bumba Meu Boi

Een van de meest traditionele dansen die er zijn, Bumba Meu Boi, is een folkloristische traditie en wordt meestal gevierd in het noorden van het land rond dezelfde tijd als Festa Junina (Juni-feest). Het evenement is gebaseerd op het verhaal van een stier die sterft en later weer tot leven wordt gewekt, met invloeden van Afrikaanse, Europese en inheemse culturen. De theatrale dans is zeer levendig en wordt uitgevoerd in een cirkel met veel sierlijke kostuums.

Forro

Forro komt oorspronkelijk uit het noordoosten van Brazilië, maar de populariteit ervan heeft zich de laatste jaren over het hele land verspreid, vooral in het zuidoosten. De dans wordt uitgevoerd in paren en varieert van een langzame, intieme zijwaartse shuffle, tot een veel complexer ritme van snel voetenwerk, zwaaien en springen, dat enige gelijkenis vertoont met de wals.

Carimbó

Carimbó komt voor in de noordelijke staat Pará in Brazilië. Het is een inheemse dans en een artistieke uiting van de cultuur van het Amazonegebied. Typisch dragen de vrouwen lange, kleurrijke rokken met grote bloemenstempels en dansen mannen en vrouwen samen in een cirkel op de maat van een paar eenvoudige maar ritmische instrumenten.